VERTICAL STRATUM, 2012


Vertical Stratum is a commissioned site-specific work for an open atrium space at Royall & Company Offices in Richmond, Virginia. The sculpture, a response to the dimensions and the changing light of the glass encased atrium space, is constructed out of light-weight, semi-translucent sheets of polycarbonate suspended on delicate stainless steel aircraft cable. The sculpture is a complex layered structure built with precisely cut horizontal planes. The form reveals that it was conceived through an exacting series of blueprints, and yet it also suggests a shifting flowing dynamic system.

Seen with a bird’s eye view from the second floor or from the top of the stairway, the sculpture resembles a topographical model. Viewed from below the stacked planes seem to decompress and billow, like cloud formations or dispersing mist, negative spaces within the sculpture framing fragments of sky. From a distance outside the atrium space the flat planes are transformed into a series of parallel straight lines. In this way the sculpture offers ever changing schematic reads as one moves in relation to the work.


Vertical Stratum, 2012
commissioned by Royall & Company, Richmond, VA
polycarbonate, aircraft cable
project management by Mark G. Anderson Consultants

Model

Model